Akitu - fira det assyriska nyåret

Vintern börjar avta och vi börjar kunna se små vårtecken som signalerar nytt liv och att våren äntligen är på väg.

Just det handlar Akitu om, det assyriska nyåret, som i forntidens Assyrien firades i hela 12 dagar, alla med ett eget tema men som nu för tiden firas under en dag.

I Södertälje sker firandet i Assyriska Kulturhuset och det brukar vara minst 2000 besökare som under dagen deltar vid de många olika aktiviteterna. Det är främst Södertäljebor men det kommer också besökare från Stockholmsregionen men även från andra delar av landet.

Besökarna kan ta del av musik- och dansuppvisningar, poesiläsning, en mängd aktiviteter för barn som hoppborgar. Det hålls även en del tal och föreläsningar.

”Det finns något för alla åldrar, det är en familjedag helt enkelt för alla som vill komma. Alla Södertäljebor är välkomna!” berättar Maha Chamoun, ordförande i Assyriska Föreningen när Kanalåret 2019 träffar henne och Kara Hermez som är nytillträdd ordförande i Assyriska Riksförbundet för att få veta mer om evenemanget som är en hyllning till våren, en hyllning till att nytt liv är på gång.

Kara Hermez och Maha Chaoum utanför Assyriska Kulturhuset där firandet hålls

Maha och Kara fortsätter berätta att de jobbat för att evenemanget ska spridas i Södertälje och att fler ska vilja komma och vara en del av firandet men att det varit svårt att nå andra målgrupper, något som många föreningar nog kan känna igen sig i.

”Det finns så mycket att ta del av i Södertälje, det är så mycket som händer. Tar vi vara på det så kommer vi både berikas som människor och som plats och vi skapar ett inkluderande Södertälje” säger Kara.

Assyriska föreningen har funnits i Södertälje sen 70-talet och har vuxit till en stor förening med drygt 1000 medlemmar och som i de flesta föreningar så sker allt på frivillig bas, alla som är verksamma gör det ideellt, och både Maha och Kara berättar om det fantastiska engagemang som finns i föreningen.

När vi ses i Assyriska Kulturhuset är en av föreningens aktiviteter i full gång, en grupp män i 70-årsåldern spelar pingis och Maha berättar att föreningen har olika aktiviteter för att åldrar under alla dagar i veckan. Från barngrupper där ex läsning tillsammans med Läsfrämjandet är ett viktigt inslag till kvinnogrupper och ungdomsträffar. Föreningen har även arbetat med att stödja nyanlända, ett arbete som gjort att föreningen haft besök av media från flera europeiska länder.

Vill du veta mer om firandet, kontakta Assyriska Föreningen, epost: kansliet@assyriskaforeningen.se eller läs mer på Hujådås hemsida, en tidsskrift som ges ut av Assyriska Riksförbundet http://hujada.nu/

Uppdaterad: 29 mars 2019